top of page
  • Forfatterens bildeNorsk Start

Styremedlemmer har vært frivillig på Lesvos


Publisert: 14.05.2018


Norge opplever i dag historisk lave ankomster av asylsøkere, men menneskers behov for beskyttelse er fortsatt stort. Sannheten er at mange av de sitter fast i land som Hellas, uten mulighet til å komme seg videre. Sandra og Lena fra styret i Norsk Start Trondheim har dratt ned til Hellas for andre og tredje gang for å bistå Dråpen i Havet med sitt arbeid for mennesker på flukt. De har tilbragt litt over to uker på den greske øya Lesvos, og deler her litt av sine erfaringer.

Rekrutteringsansvarlig Lena og deltakeransvarlig Sandra har vært frivillig på Lesvos for Dråpen i Havet.

Vi sitter igjen med blandede følelser fra oppholdet. Det er vanskelig å sette seg inn i hvordan situasjon er for de mange tusen menneskene som blir holdt igjen på de greske øyene. Det er fortsatt daglig store ankomster av flyktninger som tar den farlige sjøveien fra Tyrkia og over til Hellas, og bare på øya Lesvos kom det i april totalt 1807 mennesker. De har alle et håp om at dette er veien videre til det trygge Europa, men etter at EU-Tyrkia-avtalen kom i 2016 har de blitt fanget her på øya. Det er et fåtall som kommer seg videre. På havneområdet kunne vi tydelig se flere unge menn som står på andre siden av gjerdet, mens de lengter etter ferga som går mot fastlandet. Med et rødt stempel i passet vet de at de ikke får bli med.


Hauger av redningsvester som minner oss om den farlige reisen mange har tatt.

Menneskene som ankommer øya Lesvos blir stuet inn i den allerede overfylte flyktningleiren Moria, som ser mer ut som et fengsel. Det er dette menneskene som bor der også kaller det. Her bor det over 6000 mennesker i en leir med en kapasitet til bare 2500. Dette fører til umenneskelige og helseskadelige boforhold, med søppel som flyter og sanitetsforhold som er ubrukelige. Vi fikk blant annet høre om kvinner som ikke engang får tatt seg en dusj på grunn av mangel på vann, dårlig hygiene og stor fare for overgrep. Forholdene har allerede skapt dødelig utfall, noe som skaper stor frustrasjon i og utenfor leiren. Som en reaksjon på dette kunne vi se at flere flyktninger fra leiren samlet seg til en fredelig demonstrasjon i øyas hovedstad Mytilene, for å vise Europa at nok er nok. Disse ble en kveld angrepet av en gruppe på over 200 greske høyreekstremister, som kastet fakler, vannflasker og steiner på folkemengden, hvor det også befant seg barn. Det er ikke første gang en slik hendelse inntreffer på de greske øyene, og det er forferdelig å se hvilke holdninger og handlinger denne situasjonen skaper.


Undertøy var etterspurt, og ble blant annet kjøpt inn fra donasjonene.

Samtidig er det svært inspirerende og oppløftende å se alle de menneskene og frivillige organisasjonene, som i solidaritet jobber med å gjøre forholdene noe bedre for de som ankommer øya. Dråpen i Havet bistår blant annet med å speide etter båter, håndtere og gi ut donasjoner i form av klær og hygieneartikler, og arrangere ulike aktiviteter for flyktningene. De frivillige organisasjonene gjør en iherdig innsats for å gi menneskene et tryggere møte med Europa og samtidig gi de en mer meningsfull hverdag.Filmkveld var en av aktivitetene Dråpen i Havet arrangerte.

Det kan være frustrerende å sitte og se på at verdenssamfunnet ikke tar ansvar, men det er en god følelse å vite at man selv kan bidra. Om det er å reise ned til Hellas som hjelpearbeider eller å jobbe som frivillig i Norsk Start, er man med på å vise hvilket inkluderende samfunn vi ønsker å leve i. Med dette innlegget vil vi også at våre frivillige skal huske på hvilken fantastisk innsats de gjør for nyankomne og for å skape et mer åpent samfunn. For det finnes ingen «oss» og «dem», vi er alle mennesker som trenger å bli møtt på en verdig måte.


Om du ønsker mer informasjon om Dråpen i Havet, se deres hjemmeside: https://www.drapenihavet.no/


Se dokumentaren «Transitt» om du vil høre mer om hvordan flyktningene selv opplever situasjonen på Lesvos: https://www.youtube.com/watch?v=ToWh4J7VRys


Siste innlegg

Se alle

Oppstart 2020

Hei alle sammen! Idag, mandag 31.08, har vi styremøte om oppstarten av semesterets aktiviteter! Det innebærer å planlegge første samtalemøte, som blir tirsdag 08.09! Håper vi ser mange kjente og kjær

Comments


bottom of page